Cât de greu este să mănânci fără zahăr? Foarte ușor!

Astăzi se împlinesc 80 de zile de când am intrat în programul Wild Fit și de vreo 60 am scos zahărul din alimentație. L-am scos de tot și pentru toată viața, iar de data asta știu că este adevărat.

Cum știu?

Am mai avut o tentativă de renunțare la zahăr acum doi ani, când nu l-am consumat timp de două luni, dar apoi m-am reapucat la fel de ușor cum m-am lăsat. Visam noaptea că mănânc ciocolată și mă înfuriam de fiecare dată când mergeam în vreo vizită și eram serviți cu dulciuri, iar eu știam că nu am voie.

Experiența, de data aceasta, este mult diferită. Wild Fit este cel mai bine gândit și structurat program pe care l-am urmat eu vreodată. De altfel, mi-am și promis mie însămi că este ultimul program în care intru și, dacă nici ăsta nu funcționează, mă las definitiv de sportul cu nutriția și fac după cum mă duce capul.

A funcționat. Funcționează.

Unul dintre lucrurile pe care le face Eric Edmeades în acest program este să-ți schimbe perspectiva. Să-ți arate lucrurile din unghiuri despre care nici nu știai că există, să te facă să te uiți la mâncare, dar și la tine, în moduri pe care nu le-ai mai experimentat vreodată. Și apoi să-ți spună, cu bândețe și mult umor, că e timpul să te desparți de anumite alimente.

Iar tu să o faci cu ușurință.

Dar nu despre asta voiam să vă vorbesc. E prea mult de povestit despre metodele și tehnicile acestui program, ci voiam să răspund la întrebarea: Cum poți să te ferești de zahăr? ESTE PESTE TOT.

Da, așa-i. Zahărul este peste tot. Se găsește în conservele de pește, în pasta de mici și în măsline. Dacă nu ești atent, e posibil să mănânci și iaurt dietetic cu zahăr. Iar când spun zahăr, mă refer la toate cele 91 de denumiri alternative. Am renunțat la toate.

Cum?

Am găsit răspunsul în simplitate. Acum când scriu acest cuvânt, îmi dau seama că simplitate este ceea ce mi-am dorit pentru anul ăsta. Și am primit-o din plin.

Aleg mâncăruri simple: fructe, legume, carne, ouă, semințe, uleiuri. Am găsit câteva surse de unde le cumpăr și în care am încredere (apropo, facem o pauză publicitară în care vă încurajez să cumpărați de la producătorii locali!) și le combin cum vreau. Nu-mi mai complic viața cu „mâncăruri” care mă fac să petrec o veșnicie în magazin, lecturând etichetele, în căutare de coloranți, potențatori, stabilizatori, egalizatori și altele.

Gătesc. Cred că prea tare ni se induce ideea că gătitul este o risipă de timp și de energie. Eu recunosc că am fost atât de manipulată, încât credeam că gătitul este numai pentru gospodine, iar gospodinele, desigur, sunt femeile acelea cu IQ scăzut, supuse bărbatului, care nu știu ce-i ăla ruj.

De când am descoperit gătitul, pot să simt mai tare bucuria mâncărurilor gustoase, m-am relaxat în privința ingredientelor folosite și pot să mă opresc, să respir și să le mestec așa cum merită.

Am renunțat să-mi mai comand mâncare și dacă aș ieși la masă în oraș, eu aș fi clientul ăla extrem de enervant, pe care îți vine să-l dai afară și să te lași păgubaș, care îți spune ce să scoți din mâncare, să o faci comestibilă și pentru el. Cred că este mult mai importantă starea de bine a corpului meu, decât dorința de a le face pe plac altora.

De când respect aceste două principii, am descoperit o ușurință a corpului meu, dar și o limpezime a gândurilor. Mi se pare fascinant cum fiecare lucru mic este parte a universului nostru și ne poate destabiliza sau echilibra.

Cum o mâncare complicată, din ingrediente multe, amestecate, pe care cu greu le poți identifica poate să-ți determine o gândire încâlcită și o stare generală nedefinită și complicată, pe care nu știi de unde s-o iei și cum s-o vindeci.

Când îți simplifici stilul alimentar, îți simplifici viața. You should try!

P.S. Dacă vreți să știți mai multe despre programul Wild Fit, mă puteți contacta. Știu că prețul afișat poate fi demotivant, dar lucrurile stau un pic diferit, de fapt :).

Încă un P.S. În poză sunt legume comandate de la Roade și Merinde, un food hub care distribuie produse locale, din ingrediente naturale. Ia să aruncați o privire pe site-ul lor! Sau să mergeți direct la magazinul lor din Podu Roș (Iași).

Leave a Reply