De câți oameni este nevoie pentru a administra ca lumea o pagină de Facebook

READING TIME:3 MINUTES

Trebuie să recunosc: scriu acest articol pentru că am acumulat o mică frustrare și încă o mică supărare. Dar chiar și așa, cu tonul ăsta bosumflat cum probabil va ieși el, tot cred că îi va servi cuiva.

Da, ofer acest serviciu. Administrez pagini de Facebook. Treaba mea nu înseamnă că adun niște cuvinte și le pun unul lângă altul, până iese un mesaj mulțumitor. Știu că uneori pare că nu fac mare lucru, mai ales dacă măsori ceea ce fac eu în timpul pe care îl petrec scriind, dar cred că ăsta este avantajul pe care îl au oamenii care citesc mult, scriu și mai mult, au făcut la viața lor multe strategii și, în general, se informează mult. Timpul ăla nu este contorizat.

Totuși, oricât de bună aș fi eu, nu am cum să fac minuni. Nu am cum să pocnesc din degete și să curgă comenzile sau să inventez conținut despre lucruri pe care nu le cunosc. Atunci când mă apuc de administrat o pagină de Facebook, mă străduiesc foarte mult să explic că nu sunt singură în asta. Uneori, nu mă străduiesc suficient.

Așadar, pe lângă mine, iată de cine altcineva ar mai fi nevoie:

De un fotograf

Iar când spun „fotograf”, mă pot referi, în funcție de domeniul de activitate, la:

  • un fotograf adevărat, profesionist, care să pună în valoare produsele și serviciile așa cum niciun om cu un smartphone nu o poate face;
  • o persoană care să facă fotografii, fie ele și realizate cu telefonul, mai ales dacă este vorba despre un business dinamic, iar eu nu sunt tot timpul la fața locului.

De un designer

Dacă facem campanii, concursuri, postări mai creative, atunci este nevoie de un om care știe să facă niște vizualuri. Un om care asta face zi de zi, cunoaște regulile, are ochiul format, este profesionist în acest domeniu.

Desigur, ar fi minunat dacă eu, pe lângă texte, aș putea fi și fotograf și designer și desigur că uneori sunt, pentru că sunt și eu un om cu slăbiciunile lui care mai face și compromisuri. Însă eu cred că fiecare are darul său și chemarea sa și am o enormă apreciere pentru cei care le pot face impecabil pe toate cele trei mai sus menționate.

Mi-aș dori să-i cunosc și în realitate pentru că mă gândesc că sunt niște super oameni și mi-aș mai dori să înțelegem că toate cele trei sunt importante și să dispară replicile de tipul „Dar ce-i așa de greu? Scoate fundalul în Photoshop și pune un text cu roșu”.

Vă rog!

De un om cu care să comunic

Înainte să mă apuc de administrare, fac o strategie în baza unui mic research. Totuși, asta nu înseamnă că aflu tot despre companie sau despre domeniul de activitate. De aceea, am nevoie de un om din interior cu care să comunic, unul care să-mi ofere răspunsuri mai lungi de două silabe și care să înțeleagă de ce îi pun întrebări.

Tot omul ăsta ar trebui să fie dispus să colaboreze. Dacă vorbim despre un business dinamic, de la el ar trebui să aflu despre lucrurile care se întâmplă „live, de la fața locului”, fără să trag de el zi de zi.

De o altă persoană numită Răbdare

Am un client cu care am încercat strategii în fel și chip și abia după jumătate de an de colaborare a început să aibă comenzi. Însă așteptarea a meritat.

De fiecare dată, în fiecare discuție inițială, vorbesc mult despre răbdare. Nu ai cum să faci trei postări și să te aștepți să curgă comenzile râuri-râuri. Nu ai cum, dacă nu ai un brand consolidat, dacă nu aștepți să cunoști comportamentul oamenilor pe Facebook, dacă nu ai răbdare. Nu.Ai.Cum.

Ăștia patru sunt cei care mă dor cel mai mult pe mine. Totuși, dacă vrei ca treaba să fie bună de tot, lor li se mai adaugă și: un web designer, un specialist în naming și identitate vizuală, o echipă de vânzări, un om de marketing etc. Știi tu, treaba completă.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *