Cum să contruiești comunități. Studiu de caz – Fantastic Fit

READING TIME:4 MINUTES

Disclaimer: Știu că titlul sună ca și cum voi scrie un articol foarte documentat despre comunicare și Social Media și poate că așa va și ieși, până la urmă, însă el este, totodată, și un exercițiu terapeutic de descoperire și vindecare a mea. Bare with it!

Acum ceva timp, am avut un client pentru care era foarte importantă comunitatea. Mai exact, știa că oamenii unei comunități privesc cu mai multă încredere produsele care circulă în acea comunitate și vor să le folosească cu mai multă tragere de inimă, fără să se simtă agasați dacă vreunul dintre ei le recomandă. Cu alte cuvinte, apartenența la o comunitate anulează cât de cât barierele de protecție pe care singur ți le ridici împotriva celor care vor să-ți vândă sau să te convingă de ceva.

Acesta este motivul pentru care omul punea presiune pe mine, specialistul în Social Media, să construiesc comunitatea. Iar eu, pentru că încă mai aveam nevindecate ceva răni de încredere în mine însămi, am trăit mult timp cu vinovăția și neputința de a realiza acest task.

Între timp, clientul a plecat, viața a mers înainte, eu mi-am mai depășit niște frici și apoi Universul m-a dus direct în comunitatea Fantastic Fit pentru a-mi arăta cum se construiește, de fapt, o comunitate, cum fiecare își are rolul de care trebuie să se țină cu răbdare, seriozitate și pasiune.

Oamenii unei comunități se adună în jurul unui scop

Înainte de a avea comunitatea, este important să clarifici scopul. Chiar și dacă nu ar fi comunitatea Fantastic Fit, scopul ar rămâne de neclintit: dorința de a schimba lumea prin mișcare și stil de viață sănătos.

Aceasta este o credință la care întreaga echipă aderă și, chiar dacă nu ar mai fi o echipă, fiecare om în parte încă ar adera la ea. Este ceva ce definește oamenii în cele mai profunde structuri ale lor, ceva dincolo de dorința de a crea un business sau de a face profit. Este una dintre valorile de bază ale fiecăruia în parte.

Plecând de la această valoare, începe construcția comunității. Oameni obișnuiți li s-au alăturat, mai timid sau mai îndrăzneț, pentru că au rezonat cu valoarea de bază. Este ceea ce îi ține aproape unii de alții, indiferent de ceea ce mai fac ei în afara mersului la sală. Este valoarea care este mereu activă și care se încarcă mai tare atunci când ajung în comunitate.

Comunitatea se construiește pe ceva mai puternic decât cuvintele frumoase

În continuarea ideii de mai sus, simt nevoia să o dezvolt pe aceasta separat: comunitatea se construiește pe lucruri reale, pe valori, pe sinceritate, pe pasiune, nu pe cuvinte frumoase.

Acesta este un lucru pe care l-am învățat cu greu pentru că eu sunt un om al cuvintelor. Eu scriu și mă străduiesc să scriu bine, să dezvălui esența. Dar îmi este greu să ajung la această esență, atunci când nimeni nu știe care este ea, când scopul nu este definit.

Cu alte cuvinte, oricât de frumos aș scrie eu, dacă ceea ce spun nu este susținut de fapte, cuvintele sunt degeaba. Dacă eu voi posta poze frumoase și cuvinte minunate, dar experiența oamenilor cu produsul sau serviciul este una opusă, atunci nu ai cum să contruiești comunitatea.

Iar responsabilitate de a pune totul în acord cu declarațiile nu este a mea.

Needless to say că review-urile de pe pagina Fantastic Fit sunt în acord cu toată vorbăraia pe care o scriu eu pe pagină și că, dacă n-ar fi fost așa, probabil aș mai fi adăugat încă o dezamăgire la portofoliul de dezamăgiri și aș fi mers mai departe.

Scopul nu este un dat, el trebuie în permanență întreținut

Nu este de ajuns că ai declarat scopul comunității și că ai început să ai oameni care să ți se alăture. Scopul trebuie în permanență întreținut, reamintit, redeclarat, demonstrat prin acțiuni.

Iar dacă vorbim despre un scop ce atinge atât de multe corzi sensibile, așa cum este cel al comunității Fantastic Fit, atunci munca este cu atât mai multă și mai susținută. Odată ce te-ai poziționat ca un profesionist în acest domeniu, nu te poți relaxa gândindu-te că ți-ai câștigat această poziție pentru totdeauna, căci ea poate fi pierdută iar comunitatea se poate destrăma, de îndată ce oamenii nu-și mai regăsesc aici împlinite nevoile.

Toți „creatorii” comunității trebuie să se comporte în acord cu ea

Comunitatea nu este creată doar de specialistul în Social Media, în timp ce toți ceilalți membri ai echipei se comportă după cum doresc. Fiecare dintre cei implicați își cunoaște rolul, și-l asumă și știu că acționează în baza unei valori comune.

Deși fiecare om din echipa Fantastic Fit vine cu aportul său de personalitate, de pasiune, de preferință față de anumite tipuri de mișcare sau de înclinare față de un anumit fel de a ține orele, toți acționează în baza valorii comune, fără neconcordanțe.

Aceasta este o calitate pe care am întâlnit-o foarte rar la cei cu care am mai colaborat până acum.

Comunicarea chiar este cheia

Propoziția asta a fost atât de des repetată peste tot, încât oamenii o ignoră. Însă comunicarea chiar este cheia, mai ales cheia construirii unei comunități. Iar dacă există deja un om căruia i se atribuie acest task în interiorul comunității, asta nu înseamnă că brusc toți ceilalți devin muți.

Energia comunicării este fluidă, ea se strecoară peste tot, între toți oamenii și îi aduce aproape unii de alții, atunci când nu i se pun bariere. Cu alte cuvinte mai lumești, nu te poți baza pe omul de Social Media că va ști din neant sau din colțurile subconștientului său să ofere absolut toate informațiile, să dețină cunoașterea absolută într-un domeniu în care, la urma urmei, tu ești expert.

Iar dacă apar erori de comunicare în comunitate, atunci este bine ca fiecare membru al echipei să-și reevalueze poziția în acest proces.

Acestea sunt marile lucruri pe care le-am învățat într-un timp relativ scurt despre comunități trăind în una dintre cele mai închegate comunități pe care am avut norocul să o cunosc în această viață. Este locul în care am învățat și învăț cele mai multe lucruri despre acest concept și sper că, în timp, voi ajunge să mai fac parte și din alte comunități care să mă învețe noi și noi lucruri.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *