Viața mea plină cu cafea. Tra la la

READING TIME:3 MINUTES

Nu știu cum sunteți voi, dar pe mine simplul cuvânt „cafea” mă activează; îmi aprinde beculețe în creier, mă face să-i simt gustul, mirosul, să-i văd culoarea și să-mi doresc să o savurez. Cel mai plăcut moment al dimineții mele este când îmi aranjez frumos cana cu buline pe cafetieră și ascult cuminte cum începe să toarcă, turnându-mi acolo licoarea magică și aromată.

ines dumitriu

 

Oricum ar fi diminețile, cu soare, cu ploaie, cu vânt sau liniștite, ele sunt întotdeauna frumoase când pe fundal se aude cafeaua ce curge în cană și peste care voi turna puțin lapte. Și dacă tot suntem aici, am ceva de mărturisit: îmi place așa de mult acest moment al meu din zi, încât în unele dimineți o las pe mama cu bebelușul și îi spun că mă duc să pregătesc micul dejun. De fapt, fac o omletă repede, în 5 minute, și cealaltă jumate de oră o petrec savurându-mi cafeaua. #guilty #sueme

ines dumitriu

Însă de ceva vreme, experiența mea cu cafeaua a trecut la următorul nivel. Ea începuse să se îmbunătățească încă de acum vreo doi ani, dar niciodată nu i-am acordat importanța cuvenită. Totuși, odată cu drăgălașa apariție a lui Miss O în viața mea, și-a mai făcut drăgălașa apariție și cafeaua de specialitate.

Al treilea val al cafelei

Am auzit de acest concept de curând și parcă totul s-a luminat în creierul meu. Se pare că această licoare magică a apărut în viața oamenilor în trei valuri.

Primul val al cafelei a apărut în SUA în jurul secolului al 19-lea, atunci când marii producători de cafea au început campanii intense de promovare a consumului acestei băuturi. Se pare că atunci era nevoie de astfel de campanii pentru că nu existau așa de mulți consumatori de cafea (shock shock shock!!!), dar și pentru că gustul cafelei nu era cine știe ce.

Cel de-al doilea val a venit ca un răspuns la lipsa de calitate a cafelei primului val. Au apărut astfel cafenele care au început să educe oamenii, oferindu-le o alternativă la cafeaua din hipermarketuri: cafea superioară calitativ, preparată de baristas pasionați și clienți puțin mai atenți la felul în care boabele de cafea au fost „tratate” până a ajunge în ceașca lor.

Evoluția firească duce cafeaua mai departe, către cel de-al treilea val, adică acolo unde cafeaua vorbește de la sine și nu mai este nevoie de campanii de marketing pentru a convinge. Pe lângă calitatea cafelei și grija față de întreg lanțul de producție, acum se mai adaugă și conceptul de „fair trade”, adică grija ca toți cei implicați în proces să fie corect tratați și remunerați.

Cafeaua nu mai reprezintă doar o băutură care să te țină treaz pentru câteva ore, ci este o experiență în sine. Cafeaua înseamnă prietenie și responsabilitate față de mediu, înseamnă creare de comunități și pasiune.

Unde în Iași îmi beau eu cafeaua

Le voi lua în ordinea în care au adus cafeaua de specialitate în viața mea.

Mai întâi, a fost Artisan Coffee, care la început se chema CTS Corner și cu care am făcut cunoștință încă de acum mulți ani, când lucram la Felicia. Desigur, atunci nu aveam habar ce beau și, deci, am ignorat cu succes privilegiul de a avea o cafea bună chiar la mine sub nas.

Artisan

Artisan

Așa că trecem la următorii care au fost, de fapt, cei ce mi-au atras atenția asupra cafelei de specialitate, The Beginning.

The beginning

Jassyro, cafeneaua mea de suflet, unde am învățat să beau cafea fără zahăr, unde Gabi a cunoscut-o pe Mayo, unde ne-am oprit înainte să mergem la Starea Civilă, unde avem parte de cele mai faine conversații.

Jassyro

jassyro

jassyro

Fika, unul dintre locurile preferate ale bebelușului.

Fika

Status Coffee, pentru care m-am dus special la Palas și i-am căutat pe acolo, pe la minus 1.

status coffee

Status coffee

7am Coffee to Go, a căror cafea nu am încercat-o suficient, dar mi-a plăcut de la prima înghițitură.

7am coffee

Cafeneaua Noastră, un coffee shop colorat, primitor și zâmbăreț.

Cafeneaua Noastra

Și recent descoperitul Prăjitorul din Oz care acum are coffee shop și în Nicolina, relativ aproape de noi, deci locul ideal de unde să ne bem cafeaua, când bebelușul nu are chef să stea în scaunul de mașină și să străbatem tot orașul.

Prajitorul din ozLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *